Starting Ingatlan - Eladó lakás Budapest, eladó ingatlan Budapest

STARTING-Immo Kft. 06-20-989-0690 1095 Budapest Lechner Ödön fasor 9

2020. július 08 – tól már nem kell fizetnünk sem ajándékozási, sem öröklési illetéket a testvérek közötti vagyonmozgások után.


Egy 2010-es szabályváltozás óta szabadon, illeték nélkül mozoghat a vagyon az egyenes ági rokonok között, vagyis fizetési kötelezettség nélkül szállhatnak a családi értékek szülőről gyermekre, nagyszülőről unokára. Két évvel később a mentességet a házastársak ügyeire is kiterjesztették.

A 2020. július. 08–án hatályba lépet törvénymódosításnak köszönhetően ezt a kört bővíti most a testvérekkel.

A változtatás lényegében azt jelenti, hogy az ajándékozás és az öröklés esetében a testvéreknek nem kell kifizetniük az vagyontárgy értékétől függően eddig 9 vagy 18 százalékos illetéket. A korábbi bejelentés szerint több tízezer embernek kedvezhet az új szabály, az érintetteknél pedig évente négymilliárd forint maradhat.

NAV: ezt kell tudni a részletekről

Az új szabály a vér szerinti testvérekre, a féltestvérekre és az örökbefogadáson alapuló testvéri kapcsolatokra is vonatkozik. Az illetékmentesség feltétele, hogy a testvéreknek legalább az egyik szülője vagy örökbefogadója azonos legyen.

Az adóhivatali kisokosból az is kiderül, hogy illetékmentesség a folyamatban lévő ügyekre is vonatkozik, vagyis minden olyan, testvérek közötti ajándékozás vagy öröklés illetékmentes, amiben a NAV július 8-ig még nem hozott jogerős döntést.

Az új szabályzás alapján július 8. óta a testvérként szerzett ajándékot be sem kell jelenteni a NAV-hoz.

Ha a vagyonszerzési iratokból pedig egyértelműen megállapítható az, hogy testvérek közötti ingyenes vagyonszerzésről (öröklésről vagy ajándékról) van szó, akkor nem kell kérelmet benyújtani, a NAV az illetékmentességet hivatalból biztosítja. Ha az ajándékozott vagyon ingatlan, akkor a földhivatalhoz benyújtandó B400-as adatlapon is jelölni lehet a mentességet.

Ha vagyonszerzés után a NAV akár fizetési meghagyással, akár határozattal illetéket állapított meg, és ez a döntés július 8-án még nem vált véglegessé, akkor a döntést kibocsátó igazgatóságnál lehet kérelmezni a megállapított illeték törlését vagy a befizetett illeték visszatérítését.

Az illetékmentes vagyonszerzésről a NAV nem küld értesítést (nem ad ki fizetési meghagyást), az illetékmentesség tényét csak az ügyiratra jegyzi fel.

 

Vissza